Brasília, trochu sterilní hlavní město

„Brasília se vám může líbit nebo nelíbit, ale nemůžete říci, že ještě někde jinde viděli něco podobného.“
                       Oscar Niemeyer

                                                                               
Brasilia
Budova parlamentu

Brasília, město u nás známé hlavně milovníkům moderní architektury a Belmonda, který se tu ve svém filmu Muž z Ria proháněl po čerstvě vybudovaných stavbách Oscara Niemeyera. Hlavním důvodem pro stavbu hlavního města na vyprahlé louce uprostřed brazilské pustiny bylo přenesení alespoň nějaké ekonomické aktivity do tohoto koutu země. Dnes je Brasília pro samotné Brazilce spíše kontroverzním místem. Na jedné straně památka UNESCO na druhé straně nepříliš pozitivní přezdívka hlavního město korupce. Brasília je prostě místo velmi protikladných vjemů a tak jsem ho vnímala i já při své krátké návštěvě.

Co vidět v Brasília
Jak se tam dostat a co dělat na místě
Fotogalerie


Usednout k večeru do autubusu směr Brasília byla docela úleva, přece jen São Paulo je na osamělého turistu trochu moc silná káva. Hlavně hned první den. Autobus byl úžasný a celých 14 hodin jízdy uběhlo jako po másle i s volným sedadlem spolujezdce. Tak pohodlné sedačky a tolik místa na nohy jsem v autobuse a ani jiném dopravním prostředku ještě nezažila. Když se začalo ráno rozednívat, už jsme byli daleko ve středu státu Goiás a blížili se hlavnímu městu. Krajina připomínala prérii, všude samá tráva, občas na obzoru vykukující stromek a červená hlína všude kam až člověk dohlédl. Města ve kterých jsme zastavovali byla spíše nevzhledná, ulice lemovaly neopravené domy s nádechem červené barvy a chvílemi se zdálo, že snad na tenhle kout Brazílie všichni dávno zapomněli. I cesta byla samá díra, později jsem se dozvěděla, že málokdo se do hlavního města vydává po zemi. Když jsme konečně dojeli do cílové stanice, zdálo se mi, že jsem se asi ocitla v jiném světě. Všechno vypadalo spíše jako z nějakého filmu o Marťanech a první dojem byl velice pozitivní, i když všechny monumenty známé z obrázků byly najednou strašně maličké v porovnání s komerčními budovami, které za ta léta vyrostly okolo.

Brasilia
Chaotický systém určování adresy v Brasília

Trochu stručně z historie a orientace


Město bylo oficiálně uvedeno do provozu roku 1960 brazilským prezidentem s českými kořeny Juscelino Kubitschekem jehož jméno je také ve městě snad i na každým dveřích od veřejných záchodků. Kubitschek si z hlavního města udělal svůj vlastní monument a zadlužil tak Brazílii na dlouhé roky dopředu, ale původní idea byla pozvednou přestěhováním hlavního města z Ria de Janeira zaostalejší střed Brazílie. Nutno podotknout, že hodně Brazilců vzpomíná na Kubitschkovu dobu se slzou v oku jako na období, kdy se Brazílie naposledy pohnula někam kupředu. Město vzniklo v zásadě na zelené louce uprostřed pralesa a duši mu pak měly vdechnout futuristické stavby Oscara Niemeyera. Kromě jiného byl ve městě vybudován naprosto šílený systém značení ulic, který jsem bohužel musela okusit na vlastní kůži při hledání hostelu. Ulice jsou jaksi značeny po sektorech a používají se nejen čísla, ale i písmena, čili adresa potom vypadá asi takhle: SQS Quadra 705, Bloco G, Casa 51. Než jsem byla schopna odhadnout, kde vlastně v tomhle labyrintu jsem, přešla jsem jeden hostel. Tenhle typ ubytování tu není nějak speciálně označen a člověk prostě musí zazvonit u domu, kde myslí, že se hostel nachází. V případě, že si nejste jistí přesnou adresou je to docela zajímavé.

Brasilia
Slavná katedrála

Futuristické centrum


Odpoledne jsem se tedy vydala se podívat na slavné stavby v centru města. Teď už sem radši jela busem, které jsou v Brasília všechny s jednou jedinou cílovou zastávkou v centrální stanici. Samotné slavné Niemeyerovy stavby parlamentu, prezidentského paláce a dalších jsou opravdu jako z jiného světa, jejich tvary jakoby popíraly zákony fyzika a zdá se mi, že to bylo jedno z nejfotogeničtějších míst, které jsem zatím v Brazílii poznala. Přesto všechno působilo tak nějak sterilně, nikde žádná zeleň jen uschlá tráva a červená země kam až oko dohlédlo. Střed města pak působil jako obrovský a ohromující monument, který ještě nestačil za skoro pět desítek let získat duši. Město dále od centra vypadá velmi sympaticky, čistě a bezpečně a z obrovské televizní věže, na kterou si může každý vyjet zadarmo, je vidět tvar města, který připomíná kokpit letadla i obrovské umělé jezero Paranoá, které celé město obepíná. Brasília má i svou legendu o takovém brazilském praotci Čechovi jménem Dom Bosco. Jemu je zasvěcený i kostel s nádhernými barevnými vitrážemi nedaleko centra.

Brasilia
Národní knihovna, jedna z nejnovějších staveb v Brasília

Město korupce


Zdá se, že pro mnoho Brazilců stojí Brasília mimo všeho dění. Je to místo někde daleko, kde se ovšem točí nejvíce veřejných peněz a tudíž i nejvíce korupce. Většina členů parlamentu ve městě ani nebydlí, lítají sem na pracovní dny od úterý do čtvrtka a zbytek týdne tráví ve svých domovech v Riu de Janeiro a São Paulu. Pomohla tedy stavba hlavního města rozvoji regionu střední Brazílie? Podle všeho ano, ale ve své době. Zatímco v okolí Brasília dnes najdeme města, která se dokázala ekonomicky rozvinout zejména v oblasti zemědělství, samotná Brasília stále sedí pouze na svém úřednicko-administrativním křesle.

Historie založení Brasília


Konstrukce Brasília byla největším dobrodružstvím brazilského lidu, jiní jí zase říkají druhé objevení Brazílie. O konstrukci dnes největšího komplexu moderní architektury na světě se přemýšlelo již v 19. století. První vyslovil tuto myšlenku již v roce 1823 José Bonifácio, který přemístěním hlavního města do středu země sledoval hlavně využití tamních ekonomických zdrojů. Trochu duchovního tajemna pak do založení Brasília vnesl salesiánský kněz Dom Bosco, který určil, že se v Brazílii zrodí nová civilizace někdy mezi patnáctým a dvacátým stoletím. V roce 1892 na místo dorazil belgický astronom Luis Cruls, který určil místo, kde pramenilo několik řek jako vhodné pro založení hlavního města, původně mělo rozlohu 14400km2 (dnes má Brasília 5600 km2).

Všechna brazilská hlavní města (Salvador i Rio de Janeiro) byla do té doby na pobřeží a Juscelino Kubitschek si představoval, že Brasília vytvoří jakýsi spojovací bod brazilského pobřeží s vnitrozemím.
Stavba Brasília byla jen pokračováním tzv. Pochodu na západ, který hlásal už prezident Getúlio Vargas a ve které se rozhodl Kubitschek pokračovat. Při nástupu na prezidentský post slíbil 50ti letý růst v 5ti letech a stavba Brasília měla být nosným bodem tohoto růstu. Stavba nového hlavního města se již od začátku setkávala s výraznou kritikou opozice, která doufala, že si na podobně velkolepém projektu Kubitschek politicky znemožní. Podle nich bylo nemožné stavbu dokončit v určené době tří let, kritizovali nákladnost přepravy veškerého materiálu, neboť v oblasti se suroviny ke stavbě nevyskytovaly i mnoho úmrtí, které při stavbě postihly zejména dělníky z chudého severovýchodu. Ještě skoro 6 měsíců před oficiálním datem dokončení nebylo spousta důležitých budov hotových. Navíc Kubitschekovi začaly docházet peníze, k půjče nepřemluvil ani Měnový fond. Nakonec situaci vyřešil zejména tiskem peněz a způsobil tak inflaci, se kterou se Brazílie potýkala ještě dlouho po dokončení hlavní města. Jeho stavba nakonec stála 45 bilionů dolarů, což v té době bylo 10% brazilského HDP.

Kubitschek vytvořil speciální státní firmu, která se měla věnovat pouze stavbě hlavního města. Pro konstrukci celkové představy města na zelené louce pozval urbanistu Lucia Costu a architekta Oscara Niemeyera, který už získal věhlas například při spolupraci na budově OSN v New Yorku. Costa vytvořil model města ve dvou osách, v jedné měly stát vládní budovy a monumenty a v té druhé obytné budovy a místa pro život obyvatel budoucího města. Tyto dvě osy dnes tvoří obraz letadla nebo jak sám Costa říká motýla v jehož hlavě sídlí vláda, prezident i parlament. Jako první vůbec byla inaugurována budova Palácio da Alvorada, oficiální rezidence pro brazilského prezidenta a to již v roce 1958. Celá inaugurace Brasília nakonec proběhla 21.4.1960, 43 měsíců poté co stavba začala. Inaugurace se zúčastnilo 250 tisíc pozvaných hostů.

Ovšem stavba Brasília zdaleka neskončila a vlastně pokračuje dodnes, kdy se stále dostavují nejen stavby jako knihovna, ale i obytné budovy. Město již daleko překročilo původní odhad 600 tisíc obyvatel. Dnes žije v hlavním města 3 miliony lidí  a další sem stále přicházejí za prací. Brasília se měla stát i rájem motoristů, kterých začalo v padesátých letech v Brazílii nebývale přibývat. Ráj motoristů, jak Brasílii Kubitschek nazýval neměla mít žádné křižovatky ani semafory a vzniklo zde 4500 km nových silnic. Lidé měli jezdit do práce autem, ale svůj ostatní život trávit v tzv. superquadras, kde měli mít všechno co k životu potřebují. Celá tato myšlenka se ovšem během let fungování hlavního města rozpadla a dnes je nešťastně řešená dopravní síť jednou z věcí, které dělají vrásky obyvatelů města, jejichž počet už daleko přerostl původní odhady za kterých mělo město fungovat.

Jedním z neoddiskutovatelných faktů je, že stavba Brasília byla ve své době neobvyklý a obdivuhodný počin, které pomohl osídlení středu Brazílie v okolních státe jako je Goiás, Tocantins a další. Sám Juscelino Kubitschek si příliš úspěchu neužil, po nástupu vojenské diktatury žil několik let v zahraničí a v roce 1976 zemřel při nehodě v autě ve státě Rio de Janeiro. Podle všeho se jednalo o atentát, který na něj vojenská diktatura připravila. Jeho tělo bylo uloženo ve městě, které založil a v hrobce, kterou pro něj navrhl jeho přítel Oscar Niemeyer. Jeho pohřbu se v hlavním městě zúčastnilo 350 tisíc lidí.

Pokud si chcete o Brasília přečíct ši poslechnout více, podívějte se tady (Novinky.cz Brasilia - mladé město s fantastickou architekturou) a tady (Rozhlas.cz Brasília vznikla před 50 lety na zelené louce).


Koleje, které nikam nevedou


Zdá se, že Brasília je opravdu město plné zvláštností a ta poslední vás čeká na místním autobusovém nádraží. Jsou tu totiž i koleje pro vlak a na zastávce stojí lokomotiva, která se za tu hodinu co sem tam byla několikrát přesunula z jednoho konce nástupiště na druhý. Nádraží bylo zjevně koncipováno na osobní železniční dopravu, která tu ale nikdy nefungovala...
Strávila jsem ve futuristickém brazilském hlavním městě jen dva dny a dojmy jsou dodnes smíšené, ráda bych se do něj ještě jednou vrátila a prozkoumala jej trochu lépe. Brazilci ze São Paula říkají, že je to jen sterilní obrovský administrativní žrout peněz, ale místní jsou očividně na své město hrdní a rádi se do něj vracejí.

Co vidět v Brasília


Místa

  • Náměstí Praça dos Três Poderes spolu s návštěvou kongresu a sídla prezidenta paláce Itamaraty
  • Catedral Metropolitana a okolní stavby muzea a knihovny
  • Tv věž s výhledem na město
  • Memorial Juscelino Kubitschek
  • Santuário Dom Bosco
  • Templo da Boa Vontade
  • Výletní místo Pontão do Lago Sul u jezera Lago Paranoá s výhledem na most Juscelino Kubitschka

Do přírody

  • Parque Nacional de Brasília (asi 9 km od centra, možné vidět faunu a floru biomu cerrada)

Trhy, svátky a události

  • Feira de Artesanato - trh s uměleckými předměty o víkendech a svátcích u TV věže

Jak se tam dostat a co dělat na místě


Doprava -přestože jsem se dopravovala do Brasília ze São Paula autobusem, spíše bych příště volila letadlo. Cesta autobusem totiž trvá asi 16 hodin a není zrovna nejlevnější, pokud se přesto někdo pro tenhle způsob dopravy nadchne, jezdí tam autobusy společnosti Real Expresso (ceny a aktuální časy najdete tady) z terminálu Tiête v São Paulu, pravidelné spoje (jednou denně) jsou i z  Ria se společností Itapemirim (cesta trvá asi 19 hodin). Stejně tak z Belo Horizonte jezdí společnost Expresso Uniaõ. Pokud si autobus odpustíte, létají do Brasílie pravidelné spoje skoro všech brazilských leteckých společností a často vás letenka vyjde levněji než lístek na autobus.
Městská doprava přímo v Brasília funguje s jednou centrální stanicí Estação Central kousek od parlamentu. Sem jezdí autobusy z letiště i autobusového nádraží. Jezdí odsud také metro směr shopping centra a bary na západě města.

Ubytování - to je v Brasília celkem drahé a pozor na zaplněnost hotelů od Út do Čt, to sem totiž jezdí na "šichtu" poslanci, senátoři a podobní, kteří traví zbytek týdne mimo Brasília, nejlepší je asi hostel vzít za vděk hostelem i když těch není v Brasília zrovna přebytek. Není taky od věci zkusit tu airbnb nebo couchsurfing, ostatně v brazilských velkých městech je to vždy velmi dobrá možnost jak poznat město trochu blíž.

Počasí - Nejlépe od půlky dubna do půlky června, kdy ještě nedorazilo sucha, ale teploty už nejsou přes den tak vysoké.

Fotogalerie


Brasilia
Trojice knihovna, muzeum a slavná katedrála v Brasília

Vstup do muzea

Zatiší administrativních budov a hotelů

Interiér katedrály


Praça dos Três Poderes má demonstrovat moc výkonnou, soudní a legislativní jejiž hlavy sídlí v okolních budovách


Praça dos Três Poderes
Výhled na okolí centra z televizní věže

Původní plán města představující kokpit letadla